Mag ik u hond aaien

Van mij wel , maar mag het ook van de hond?

 

Daar moeten we eens over na denken. In eerste instantie vindt ik de kinderen die het vragen al hun eerste compliment verdienen. Dat ze  netjes hebben geleerd van hun ouders om altijd te vragen of het mag. Ook voor volwassen mensen vindt ik altijd dat ze het moeten vragen of het kan. Ik snap nooit zo goed het punt van mensen die dan in het voorbij gaan even met hun hand over de hond heen gaan. Daar heeft zowel de hond niks aan , als jij niet.

Dus ik ben een groot voorstander om het te vragen dat is wel zo netjes. Alleen vraag ik het niet aan de eigenaar (ja ook wel uit beleefdheid) maar eigenlijk vraag ik het aan de hond zelf. Want wat nou als de eigenaar ja zegt maar de hond wilt het helemaal niet. Sterker nog er zijn genoeg eigenaren die dit zelf nog niet inzien.

Een hond die wegkijkt, wegdraait of zelf achteruit stapt wilt helemaal niet geaaid worden, daar heeft hij op dat moment geen behoefte aan. Je hebt ook honden die alleen maar even rustig bij je willen snuffelen om te kijken wie jij bent en daarna nog geen zin hebben om geaaid te worden.

Voor de eigenaren die dit wel weten of zijn hond het prettig vindt is het vragen of het mag natuurlijk al fijn. Zo kan de eigenaar zeggen, nou liever niet dat vindt hij niet fijn.

De knuffelaars

Nu heb ik zelf enorme knuffelaars , maar ook zij bepalen wie wel en wie niet en ook zij krijgen de optie om het zelf te beslissen. Zo kan je als vreemd persoon je hand uitsteken of misschien zelfs even op je hurken zitten en komt de hond wel laat hem dan eerst even snuffelen en kijk dan of je hem kan aaien. Rustig beginnen en liefst nog onder de kin of de plek die de hond zelf aangeeft.  De hond die niet geaaid wil worden komt misschien helemaal niet kijken of snuffelt even en loopt dan meteen door.

Ook is over de kop heen aaien iets wat de meeste honden niet al prettig ervaren.  Het kan wat indruk wekkend over komen , misschien wel dreigend of dominant. De meeste honden en zeker als jij een vreemde voor die hond bent vinden ze over de kop heen aaien niet prettig.

Dan heb je nog een aantal honden die met hun lijf naar je toe gedraaid komen te staan, de honden die liever op hun kont gekriebeld worden.  Dan rond de kop, respecteer dit dan ook en kriebel de hond waar hij dit het fijnst vindt.

Probeer als vreemd persoon ook nooit buigend over de hond heen te hangen of voorover te buigen naar de hond. Dit kan ook bedreigend over komen, zak dan liever door je hurken heen. Kijk ook als eigenaar naar je hond wat hij nu elke keer aangeeft en of hij het wel zo prettig vindt door een vreemde te worden benaderd . Het is misschien vervelend om tegen kinderen nee te zeggen, maar incidenten kunnen zo ook voorkomen worden. Als je hond het namelijk niet prettig vindt kan het derde kind of persoon misschien wel net teveel zijn.

Dus kijk goed naar een hond of hij geaaid wil worden of niet.