Moeite met alleen zijn

Het is niet makkelijk

Laat ik voorop zetten dat vrijwel bijna elke hond moeite heeft met alleen te zijn. Alleen de ene hond laat het duidelijk meer merken dan de andere hond. Honden willen het liefst 24/7 bij ons zijn al is het maar in onze nabijheid, wetende dat je in de buurt ben. Ze vinden het helemaal niet zo leuk om alleen achter te blijven. De ene hond gaat heel hard blaffen, de andere hond gaat slopen, weer een andere hond die probeert uit te breken (uit de kamer of Bench waar hij in zit). Je hebt ook honden die absoluut niks eten of drinken terwijl je weg bent, maar er zijn ook honden bij waarvan jij als eigenaar misschien denkt die kan toch prima alleen zijn. Wat dan stiekem  niet zo is, alleen aangegeven wordt met signalen die jij als eigenaar misschien niet oppikt.

 

Honden hebben echt tijd nodig om leren alleen te zijn, iets wat wij mensen vaak niet hebben. Alleen dan is het probleem oplossen zelf alleen maar moeilijker en duurt het alleen maar langer. Kijk eerst eens hoe het gaat met de zelfstandigheid van je hond, heb je een hond die altijd bij je wil zitten en je overal volgt in huis (tot in de wc aan toe). Dan weet je al dat hij niet zo goed alleen kan zijn en erg aan je vastgeplakt zit.  Dan moet je hier overdag al mee bezig zijn met je hond.

Vaak krijgen mensen te horen dat ze hun hond goed moe moeten maken voor je weggaat. Dat is voor een deel waar, je moet de hond lekker hebben uitgelaten en dat mag best dat hij lekker bezig is geweest. Maar kom jij binnen en je stopt de hond gelijk in de Bench en bent weg. Zit je hond nog vol adrenaline van de wandeling en gaat hij helemaal niet gelijk slapen. Na de wandeling zorg je ervoor dat je hond eerst weer tot rust is gekomen in huis.

Daarna kan je je hond met bijvoorbeeld een lekkere gevulde Kong naar zijn plaats brengen. Het is even experimenteren of je hond hier iets mee gaat doen of niet.  Naast dat je je hond een Kong geeft , kan je op de vaste plek waar hij slaapt een Adaptil verdamper in het stopcontact hangen. Adaptil is gemaakt op basis van de natuurlijke feromonen die de moederhond ook uitscheidt bij de pups in het nest. Dit zorgt voor ontspanning en vertrouwen. Daarnaast kun je de radio zachtjes aanzetten. Of je bent misschien wel geïnteresseerd in de relax – o –dog.  Deze geeft rustgevende muziek voor u hond en is afgestemd op de hoge frequentie van de hond die wij niet horen. Wordt ook veel gebruik bij vuurwerkangst.

 Stapsgewijs

Dan is het klein beginnen en langzaam uitbreiden. Desnoods begin je eerst door naar boven te gaan zonder hond, daarna door een paar uur boven te blijven. Dan begin je klein door bijvoorbeeld eventjes een rondje door de straat te lopen. Dit kan je uitbouwen door  keer koffie te drinken bij de buren of alleen even boodschappen doen. Laat de hond altijd liggen op een plek waar hij vertrouwd is, ligt hij de hele dag in de woonkamer maar op moment dat je weggaat wordt hij opgesloten in de bijkeuken. Kan dit ook al meer stress geven.

Vaak is het moment van weggaan al een alarm voor je hond van zo meteen gaat ze .  Probeer alles rondom het weggaan zo rustig en ontspannen mogelijk te doen. Wordt je hond al erg onrustig als jij je sleutels pak, pak dan meerdere keren per dag je sleutels op zonder ook maar gelijk weg te gaan. Dit kan ook gelden voor je schoenen aan doen of je jas. Probeer het stressniveau van je hond zo laag mogelijk te houden, zodat hij makkelijker en sneller kan ontspannen als je weggaat. Zodat hij ook leert dat je vanzelf weer terug komt.

Bij thuiskomst

Op het moment dat je thuis komt, doe je ook net of er niks is gebeurd. Je gaat niet gelijk naar je hond toe en zeggen ja vrouwtje/baasje is er weer er is niks aan de hand sorry dat je zo lang alleen moest zijn of wat je dan ook gaat zeggen naar je hond. Want dan breng je de indruk eerder over dat het toch niet zo leuk was om alleen te zijn. Nee maak van de situatie thuiskomen, eerder alsof je nooit bent weggeweest.  Zo dat je gewoon even verder gaat waar je mee bezig was, of je laad je boodschappen uit, zet kop koffie voor je zelf. Zit de hond in de Bench doe je op een rustig moment de Bench weer open. Hou de spanning en stress laag. Zodra de hond rustig is kan je even lekker uitgebreid gaan knuffelen.

Dus je hoeft je hond niet te negeren, maar wees rustig en zorg dat de hond tot rust komt. Ga je uitgebreid praten en begroeten zal je hond ook niet rustig zijn en wordt het een heel gedoe elke keer als je thuis komt.  Enthousiasme en stress worden vaak door de war gehaald. Is hij zo uitgelaten omdat hij blij is om je te zien of is zijn stressniveau zo gestegen en gooit hij het nu naar buiten.

 

Nu is elke hond anders en elke hond reageert anders. Dus dit is ook beetje experimenteren wat werkt. Kom je er niet aan uit lukt het niet of zie je door de bomen het bos niet meer. Schakel een gedragstherapeut in die met je mee kijkt .