Van stress naar ontspanning

Stress

 Stress krijgen is niet zo moeilijk , we hebben er bijna dagelijks wel mee te maken. Positieve stress en Negatieve stress, soms een klein beetje soms een beetje te veel.  Een beetje stress is niet erg, teveel stress zeker wel. Hoe ontspan je daarna? Ga je even rustig op de bank televisie kijken of een wandeling in de natuur. Je kan ook een boek gaan lezen of een warme douche nemen. Voor jezelf kan je vaak nog wel iets bedenken. Maar je hond hoe doet die ontspannen en nog beter, geef jij hem de kans om te ontspannen of bouw je eerder nog extra spanning op.

Op het moment dat je hond het buiten best spannend vindt en je gaat een uur met hem wandelen zodat hij lekker kan ‘ontspannen’ want dat is toch wat honden zo lekker vinden. Zit je er eigenlijk helemaal naast want ja tuurlijk een hond zou het buiten leuk moeten vinden, maar niet elke hond vindt het zo leuk buiten.  Als je de hond dan toch meeneemt naar buiten terwijl hij een hoop dingen spannend vindt , bouwt hij stress op hoe langer de hond buiten is hoe meer de stress zich opbouwt.

Maar dat is slechts 1 voorbeeld , je hond kan van heel veel dingen stress hebben. Om hier wat mee te doen , moet er gekeken worden waar de hond allemaal stress van heeft en hoe u hiermee aan de slag kan gaan. Verdiep je eens goed in de stresssignalen van je hond, misschien valt je al dingen op aan je hond en kan je eens gaan kijken wat nou de oorzaken is dat hij die signalen laat zien.

 Slapen

1 van de belangrijkste dingen om stress te ontladen en weer te gaan ontspannen is slapen. In je slaap heb je de tijd om rustig alles te verwerken.  Bij hele heftige stress kan een hond soms dagen slaap nodig hebben om daar weer van bij te komen. Kijk eens goed naar je hond aan hoeveel slaap hij komt en bedenk een volwassen hond heeft gemiddeld 16 uur slaap op een dag nodig. De ene kan zich redden met 14 uur de andere heeft 18 uur nodig, maar heeft je hond echt minder dan dat dan moet daar echt even naar gekeken worden.

Sommige honden moet je een time-out geven, ze bewust laten slapen. Creëer een veilige en comfortabele slaapplek en help je hond als hij niet uit zich zelf de rust neemt om hem daar eens naartoe te brengen. Het is beetje vergelijkbaar met kinderen op moment dat die vervelend worden zijn ze meestal toe aan bedtijd, dit geld voor je hond net zo goed.

Ook als je buiten bent geweest wat hij toch best spannend vond , laat hem daarna lekker slapen.

Snuffelen

een tweede goed werkende manier voor ontspannen is snuffelen. En het mooie hieraan is dat je dit bijvoorbeeld ook buiten kan gebruiken.  Als jou hond net langs die enge hond moet , wat hij dan toch weer best spannend vond. Loop dan een stukje verder met je hond zoek daarna een rustig plekje en gooi wat voertjes over het gras heen. Geef je hond even de kans om de ontladen van de stress , snuffelen werkt zeer ontspannend voor de hond.  Daarnaast is snuffelen voor heel veel dingen goed voor je hond, dus ook tijdens gewoon wandelen laat hem gewoon even lekker snuffelen. Wandelen is zijn tijd , als je haast hebt kan je er ook een volgende keer aan denken om wat eerder te vertrekken.

In huis kan je bijvoorbeeld gebruik maken van hersenwerk , hersenwerk wie kent het nog niet. Het begint steeds populairder onder de hondeneigenaren te worden.  Wil je weten hoe je hersenwerk moet opstarten, goed moet opbouwen wat wel kan en wat niet kan. Spreek een workshop hersenwerk met mij af en ik zal je helpen op te starten.

Massage

hondenmassage ook 1 die steeds populairder wordt en ja wat moet ik daar verder nog over zeggen. Het ontspant ons mensen en dus  zeker ook de hond.

 

Dit zijn even de 3 basis ontspanningsmogelijkheden die ik jullie wil meegeven.  Heb je een hond die ergens van gestrest raakt of eigenlijk gewoon heel vaak gestrest is , bedenk dan zo dit hoort niet bij de hond en teveel stress is voor niemand goed. Leer je hond weer leren te ontspannen, neem contact op met mij om te achterhalen waar je hond zo van strest en in de tussentijd heb je deze tips.