Vuurwerk

Ja het staat weer voor de deur over paar weken is het oud en nieuw. Wat voor de een een feest is, is het voor een ander een dag waarvan ze hopen dat die snel voorbij is. Dit geldt helemaal bij onze honden. Helaas hebben heel veel honden last van vuurwerkangst.

Heel begrijpelijk ook als je erover na denkt , het maakt een ongelofelijke herrie en dat te bedenken dat de zintuigen van de hond scherper is als dat van ons mensen, het stinkt naar een brandgeur wat voor honden betekent wegwezen. Maar waar vlucht je naartoe als de geur overal is en dan heb je nog honden die zelfs schrikken bij de felle lichtflitsen en niet kunnen begrijpen waar het vandaan komt. Nu is het zo dat de meeste honden opgroeien in een huis met televisie dus ze zijn wel wat gewend aan flitsen en geluid. Daarnaast heeft de angst voor harde geluid direct te maken met het overlevingsdrang wat de honden hebben.

Ondanks dat ze wel iets gewend zijn is het geluid van een knal de eerste typische trigger waar de angst ontstaat bij de hond. Iedere hond hoort het geluid, het is alleen de vraag hoe reageert mijn hond hier op. Vuurwerkangst is ook iets wat op latere leeftijden kan ontstaan. Het kan jaren goed gaan maar in het vijfde levensjaar schrikt de hond toch en keert daarna ook in angst.

Wat kunt u doen

Dingen die u kunt doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor u huisdier tijdens oud en nieuw.
Begin in februari/ maart met vuurwerktraining of als u een pup in huis hebt gehaald met een cd-rom. Ga in de tussentijd iets leuks doen met de hond en laat de cd langzaam afspelen met verschillende harde geluiden en ook rustig beginnen het geluid langzaam opvoeren. Begin deze training niet in december dan ben je te laat en gaat het ook niet werken.

Creëer een veilige plek voor je hond waar die zich kan terugtrekken, het maakt niet uit wat deze plek is of het nou zijn bench is, onder de tafel of op de wc. Nou hoor ik sommige mensen al lachen me hond op de wc leggen, maar bedenk wel je wc is in midden van de huis en heeft meestal geen ramen naar buiten. Dus het is er donker en stiller. Als je hond zijn veilige plek in de bench heeft , kan je als extra hulpmiddel een deken over de bench heen leggen om in ieder geval de lichtflitsen tegen te houden. Dwing je hond nooit om naar zijn plaats te gaan, maar leer het eventueel wel aan.

Er zijn honden die ook graag bij je wilt zijn, ik ken iemand die samen met zijn hond onder de tafel gaat zitten op het moment dat het onweert. Honden steun geven is niks mis mee door bij ze te zijn en zelf even je hand op de hond te leggen. Ga alleen niet overdreven knuffel zo van niet bang zijn het komt goed met een lief hoog stemmetje. Dit bevestigd de angst alleen maar, steun mag zeker wel gegeven worden. Vroeger werd er nog gezegd van niet, dit is ondertussen al weer achterhaald.

Laat je hond dus altijd naar zijn veilige plek gaan als die wilt, Bench deurtje gewoon open laten staan dat hij zelf mag kiezen er in en ook weer eruit.

Hulpmiddelen

Je kan eventueel tot 1 maand van te voren een adaptil verdamper in het stopcontact doen bij zijn veilige haven. Een adaptil verdamper geeft rustgevende feromonen waar bij een hond zich sneller op zijn gemak voelt. Doe met oud en nieuw de gordijnen dicht als je een hond hebt die onder de tafel gaat zitten.

Dan kan je ook nog gebruik maken van de thundershirt. Thundershirt is gemaakt om druk te geven op je zenuwuiteinde waardoor je lichaam gaat ontspannen. Door constante druk , maakt je lichaam een feromoon aan waardoor je langzaam ontspant. Dit komt ook bij knuffelen en wordt bij veel dingen in de praktijk gebruikt. Het wordt gebruikt bij inbakeren van baby’s , maar ook koeien die vervoert worden staan vaak dicht op elkaar in de vervoerswagen. Zodat de stress, zenuwen en angst daalt en je rustiger wordt.

Medicatie

Dan heb je nog verschillende medicaties en homeopathische producten die op het internet wordt aangeven . 1 tip geef ik hier van mee het is allebei prima om te geven. Geef alleen nooit het product vetranquil. Er zijn helaas nog wat artsen die dit geven, dit is om het dier rustig te houden na een operatie. Dus je hond is rustig maar krijgt nog wel alles mee en de angst blijft zo bestaan of wat er vaker gebeurd wordt erger.
Neem je hond nooit mee naar buiten op het hoogte punt tussen 12 en 2 uur. Ook al is je hond niet bang voor vuurwerk je kan dit wel gaan creëren daarbij vuurwerk valt soms alle kanten op . Het zou niet leuk zijn als u hond gewond raakt.

Ook op de andere avonden, trek je hond niet uit zijn veilige omgeving als hij daar is gekomen door een knal . ook niet om uit te laten.
Loop je buiten met je hond en er is een punt dat de hond alleen nog maar trekt en hijgt en snel naar huis wil, neem je hond dan ook mee naar huis. Hij gaat buiten toch niks meer doen en wilt gewoon naar zijn veilige plek.
Probeer met uitlaten plekken te zoeken waar je geen knallen hoort, rij bijvoorbeeld met je hond naar het bos toe.

Niet loslaten

Laat je hond die bang is voor vuurwerk NOOIT los in vuurwerkseizoen. De kans dat hij schrikt en wegrent is groot. De hond is in blinde paniek en kijkt nergens meer voor uit. Zo kunnen ze sneller onder een auto of iets terecht komen. Elk jaar zijn er heel wat honden vermist door vuurwerk. Dus hou je hond aangelijnd.

Denk nooit in laat me hond confronteren met het gene waar die bang van is, dit werkt bij veel dingen niet maar zeker bij vuurwerkangst niet. Zoals ik al zei het is een overlevingsdrang om hier voor te vluchten. De hond ziet en hoort vaak niks als hij bang is raakt volledig in paniek en leert hier niks van.
Geen groepscursus vuurwerktraining; omdat het belangrijks i om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is dit niet handig in groepsverband een instructeur kan namelijk moeilijk meerdere honden tegelijk in de gaten houden en dan kan de angst erger worden. Individueel kan je altijd contact op nemen met een instructeur of gedragsdeskundige.

Hersenwerk

Hersenwerk. Is je hond buiten geschrokken maar nog niet zo ver in zijn angst leidt hem af met hersenwerk. Snuffelen is rustgevend voor de hond en hierdoor komen ze dus ook weer tot rust na een schrikmoment van buiten.