Aandacht

Aandacht vragend gedrag

De laatste tijd zag ik vragen van eigenaren die allemaal uitkomen op 1 ding. Het waren verschillende vragen en ze werden allemaal verschillend begeleidt. Alleen was 1 van de oorzaken hetzelfde AANDACHT.
Dan bedoel ik eigenlijk het constante aandacht vragen van de hond en het teveel geven van de eigenaar. Mag je je hond dan geen aandacht geven, ja tuurlijk wel. Alleen loop je tegen problemen aan als opspringen, niet alleen kunnen zijn of een hond die je overal volgt en zelfs mee wilt naar de wc dan is aandacht 1 van de eerste dingen waar we aan gaan werken.

9 van de 10 eigenaren hebben nog niet eens door hoeveel aandacht ze geven aan de hond, ze aaien hem ongemerkt als hij voorbij komt lopen terwijl ik met ze in gesprek ben of hij legt zijn kop op je been. Ook heb je eigenaren die onbewust 10 keer de deur open en dicht doen omdat de hond dan weer buiten wilt zijn, dan weer binnen wilt zijn en dan toch weer naar buiten.

Te sterke band

Honden zijn dieren die het liefst 24/7 bij je willen zijn, ben jij toevallig een eigenaar die ook veel thuis is. Kan je een hele sterke band ontwikkelen met je hond, soms een beetje te sterk. De hond wordt een soort van stalker , volgt je overal en zit het liefst bij je op de wc. Dit vinden sommige eigenaren niet erg, maar het zijn vaak honden met een alleen zijn probleem.

Ook heb je honden die als jij even in gesprek bent, dingen gaat slopen of gaat blaffen alles om maar je aandacht te krijgen. Veel eigenaren zeggen dan sst het is goed en steken alweer een hand uit. Hond gelukkig krijgt weer aandacht. Maar ben jij een eigenaar die thuis werkt en echt even met een druk telefoontje bezig ben, kan je niet altijd je hond aandacht geven. Dan is het toch erg vervelend dat hij op de achtergrond maar gaat zitten blaffen.

Wanneer mag je wel aandacht geven.

Je gaat aandacht geven op jou initiatief. Als je binnenkomt en de hond begroet je super enthousiast, negeer je de hond even tot hij rustig is. Dan ga je rustig zitten roep je de hond bij je en geef je hem even een lekkere knuffel. Als de hond voorbij komt en je zit rustig televisie te kijken, kom dan niet in de gelegenheid om je hond te aaien als die toch je kop op je schoot leg. Negeer de hond, als het dwingend wordt sta je even op loop je weg of een rondje. Desnoods doe je net of je drinken pak en ga daarna rustig weer zitten. Als de hond rustig gaat liggen, mag je hem echt wel bij je roepen om te knuffelen. Je gaat je hond aanleren dat hij best aandacht krijgt alleen op jou initiatief.

Buiten

Dit voorkomt namelijk dat jij heel de dag je hond aandacht geeft, dit zorgt ervoor dat hij ook wel eens rustig gaat liggen. Dit helpt met het trainen van alleen zijn en zorgt ervoor dat jij ook rustig je werk in huis kan doen. Dit helpt ook met de focus van je hond buiten voor jou.

Ik hoor wel eens mensen die zeggen ja buiten is hij niet zo gefocust op mij of buiten lijkt het net of hij mij niet hoort. Dit komt omdat hij je op dit moment even niet het belangrijkste vindt. De aandacht die je op dat moment gaat geven, geef je de hele dag al en is dan even niet zo belangrijk als dat lekkere geurtje of dat leuke hondje van de buren. Ga je binnen de aandacht specialer en bijzonder maken, zal hij buiten eerder komen om ook die speciale aandacht bij je te halen.

Heb jij zoiets van, nou mijn honden gaan echt wel liggen en ik geef ze wel gelijk aandacht als ze thuis komen of ben jij een eigenaar die de bovengenoemde dingen niet erg vindt. Dan hoef je dit ook zeker niet toe te passen. Het is puur handige tips als je hier wel behoefte aan hebt.