Benchtraining

Mijn ervaring

Vaak krijg ik vragen of lees ik problemen, die hadden kunnen voorkomen als de hond in de bench zit. Ik ben zelf ook een grote voorstander voor een bench, waarom omdat ik zelf ook heb meegemaakt hoe het kan zijn als het anders is. Toen ik bij me ouders leefde hadden een Beagle, die eigenlijk altijd in de bench sliep. Dit heeft qua aanleren best wel tijd gekost, me moeder heeft in begin vaak beneden op de bank bij haar geslapen omdat ze ging piepen. Dit is een reden dat bench training best lang duurde.  Bij mijn eerste eigen hond, mijn Akita dacht ik om geen bench training te doen. Hij sliep in de gang beneden bij de trap. Dit heeft ervoor gezorgd dat de trap kapot was, zelfs wat tegels geen idee hoe. Hoekje van de muur was aangevreten en dan heb ik het nog niet over de schoenen, autopapieren, mobiele telefoon en ga zo maar door.  Ondanks dit alles vond ik het eigenlijk nog niet zo heel erg, alleen mijn Malamute heeft de doorslag gegeven. Toen zei erbij kwam sliepen ze samen in de keuken omdat de gang iets te klein was en mevrouw maar al te graag trap liep. Buiten het janken en alles at met eten te maken heeft extra goed verborgen moest worden. Heeft ze door de keukenmuur lopen graven op te ontsnappen. Best een dikke muur dus niet gelukt, maar haar nagelwerk staat er nog steeds in.  Ook zei heeft wat kleinere dingen gesloopt, maar dit bracht me toch wel aan om haar te leren in de bench te slapen. Mijn Akita slaapt overigens niet in de bench want die is er helemaal mee gestopt. Mijn Malamute van 4 jaar sloopt nog steeds als ze wilt. Misschien soms beetje verveling ondanks dat ze echt genoeg beweging krijgt , maar in de bench sloopt ze gewoon niet.

Waarvoor is Bench training handig

Benchtraining is niet alleen handig voor het slopen tegen te gaan, hoewel dit echt wel pluspunt is zeker in de puberteit. Let op sommige honden slopen ook hun kleedje in de bench. Verder helpt Bench training ook met het leren alleen te zijn bij pups en zindelijkheidstraining.  Daarnaast kan het een veilige plek bieden als je hond bijvoorbeeld bang is voor vuurwerk.

Zie de bench niet als strafplek , omdat het toevallig bestaat uit tralies betekent niet dat het een gevangenis is. Beschouw de bench als een slaapkamer voor de hond. Zijn lekkere kleedje ligt erin, misschien krijgt hij later zelf een koelkast op de kamer en sommige hebben zelfs een radio in de buurt.

Leer de bench van pups af aan, denk je in je hebt een pup opgehaald bij de fokker, je hebt een hele gezellige dag samen en het is tijd om te gaan slapen. Leg de pup in de bench met of iets vanuit de fokker meegekregen of je hebt tegenwoordig van die knuffels met warmte hartjes erin speciaal voor in de bench te leggen de eerste nachten. Leert je pup namelijk gelijk in de bench te slapen, dan ben je al begonnen met alleen zijn training. De eerste nacht is de kans groot aanwezig dat je pup begint met piepen. Heb je de pup uitgelaten , je laat hem in de bench en hij gaat dan piepen dan is het een kan nog niet alleen zijn probleem. Even doorbijten en nog niet gelijk naar beneden gaan, is je pup de hele nacht stil maar om 4 uur begint de pup met piepen. Dan kan de pup zijn behoefte nog niet de hele nacht inhouden en moet hij even plassen buiten.  Als de nachten al goed gaan ben je al heel eind. Pups doen over het algemeen geen behoeft op hun slaap plek. Is de bench te groot kan het wel zijn dat de behoefte aan de andere kant in de bench wordt gedaan. Dus is de bench al gekocht voor in de groei, verklein de bench even in de eerste maanden voor zindelijkheid training. Voor overdag is de bench heel handig bij zindelijkheidstraining. De pup ligt te slapen, je ziet dat ze wakker wordt haalt hem of haar uit de bench optillen helpt vaak nog bij het inhouden en zet je pup buiten of grasveld neer.  Beloon je pup goed als hij wat doet en je pup kan weer mee naar binnen. Voor de rest weet iedereen ondertussen ook dat je je hond nog buiten laat na eten en na het spelen.  Dan als je pup weer heerlijk in de bench ligt, probeer je ook eens de deur uit te gaan. Je pup ligt lekker te slapen en jij leert hem gelijk hoe het is om alleen te zijn. Mijn advies is leer elke pup om alleen te zijn , want je weet nooit wanneer er een situatie voorkomt dat je gewoon niet anders kan en geef toe dingen aan leren lukt het makkelijkste als ze jong zijn.

Heb je een hond die je pas op latere leeftijd in huis haalt en je wilt hem leren aan de bench zal het wat lastiger gaan. Er zijn zelfs honden die kunnen uitbreken uit de bench. Het is altijd wel mogelijk met goede begeleiding, kies je er voor om niet te doen geen probleem. Er is niks verplicht

Ik laat jullie dus lezen waarom ik voorstander ben van de bench, het is echter niet verplicht om je hond dit aan te leren. Ook kan je besluiten om na 2, 3 jaar de bench uit huis te halen en hem gewoon in de kamer te laten slapen. Mijn advies is wel wacht even de puberteit af scheelt je een hoop sloopwerk. Mocht je geen bezwaar hebben op de bench kan je er ook voor kiezen om de bench te laten staan met deurtje altijd open. Want het is natuurlijk wel een hele fijne slaapplek voor je hond geworden.