Over grenzen heen gaan.

Veel honden gaan namelijk over hun grenzen heen als er eten in het spel zit. Vaak is eten, beter gezegd beloningen, in de vorm van eten heel handig. Het kan je hond namelijk dingen laten doen die wij graag zien. De beloning is zijn salaris , voor stukje kaas doet hij meer dan droog koekje. Voor 50 euro doen wij namelijk ook meer dan voor 1 euro.

Ik vindt werken met voer als beloning heel belangrijk, alleen moet het niet in de zin zijn van lokken. Een hond die iets heel spannend vindt kan over zijn grenzen heen gaan als er een koekje voor zijn neus gehouden wordt. Alleen wat nou als koekje op is?

 

Hier komt gelijk mijn waarschuwing. 1 van de grootste fouten die ik ooit hebt gemaakt. 1 van de dingen waar ik het meest van geleerd hebt en 1 van de dingen die ik jullie nu wil meegeven . Omdat ik zie dat namelijk bij andere ook mis gaat.

Ik ben in begin bij mensen thuis geweest waarvan de hond steeds meer ging grommen naar mensen die over de vloer heen kwamen. Gedurende gesprek zegt de eigenaar ik laat vrienden wel eens wat lekkers geven. Zo gezegd zo gedaan. Het was een staafje die ik in meerdere stukken kon scheuren en de hond stond het heerlijk voor me neus op te eten. Na een paar stukken was het staafje op, ik laat me handen zien zo van kijk op en toen begon het. De hond stond grommend voor me neus, ik haal mijn handen weg naar achteren en vraag aan de eigenaar de hond bij zich te roepen. Dit deed de hond maar al te graag, want die wou weg bij degene die ze spannend vond.

Hele terugweg in de auto en nu nog jaren later kan ik maar 1 ding bij mezelf bedenken. STOM STOM STOM.

Dit is het voorbeeld wat ik jullie wil meegeven, een hond gaat over zijn grenzen voor eten. Als eten op is beseft de hond hoe dichtbij hij staat bij gene wat hij eng vindt en kan nog maar 1 ding doen. Dat is in de aanval.

Afgelopen keren zag ik dit op een cursus ook gebeuren met een andere hond, vandaar mijn blog nu . Als een waarschuwing , leer van mijn fouten.

 

Wat kan je wel doen!

Een hond die je tegenkomt hoef je niet altijd maar te aaien, laat de hond eerst zelf maar eens ontdekken wie jij bent en ga het gesprek aan met de eigenaar. De meeste eigenaren van zulke honden , gaan je of al waarschuwen of komen niet eens naar je toe. Als jij aan de eigenaar vraagt mag ik de hond aaien begin nooit bij de kop. Honden vinden over hun hoofd geaaid worden soms nog best spannend.

Zit jij nou in een cursus, of in een groepje bij iemand die een hond heeft die vreemde mensen nogal spannend vindt.. Doe er vooral in eerste instantie niks aan, negeer de hond maar. Klinkt misschien wat hard , maar dat is het beste voor die hond op dat moment. Hij komt vanzelf nieuwsgierig bij je snuffelen, betekend nog niet gelijk dat je dan mag aaien. Nee laat hem gewoon snuffelen en laat de hond daarna met rust.

Je hoeft niet elke hond te aaien en niet elke hond wilt geaaid worden. In dit geval is de hond met rust laten echt de veiligste optie. Wat de eigenaar moet doen met zo’n hond is , in ieder geval de hond in bescherming nemen voor het gene wat hij eng vindt.

 

Honden kunnen ook over hun grens heen gaan met bijvoorbeeld dingen waar ze op moeten staan. Bij voorbeeld een balanskussen of op een brug, op iets hoog. Probeer je hond altijd de keuze te geven wat hij doet , probeer hem hierin te steunen als hij het toch wat spannend vindt. Haal het koekje pas uit je zak, als het moment daar is om te belonen. Super knap dat je dit voor mij hebt gedaan.

 

Wees voorzichtig met het lokken met voer.