Ga terug

De Akita

De Akita:

De Akita, in mijn ogen een geweldig ras en ik vertel jullie graag waarom. De meeste mensen die ik op straat tegen kom , weten of niet wat voor ras ik heb of ze zeggen dat het huskies zijn of je krijgt de opmerking. Dat is die hond uit die film.  De reden van deze blog is om jullie meer te leren over de akita. Hieronder zijn 7 feiten te lezen over dit ras + een bonus.

Mijn kennis en ervaring met dit ras is nu ongeveer 10 jaar geleden, toen heb ik ze voor het eerst leren kennen op het dierenasiel waar ik werkte. 9 jaar geleden ben ik aan mijn eerste akita begonnen Matsu en ben ik andere mensen gaan ontmoeten met dit ras. In 2016 kwam Yuna erbij en zo ben ik nu eigenaresse van 2 akita's . Door het hebben van dit ras ben ik niet alleen meer gaan leren over de honden. Ongeveer de helft van mijn klanten bestaat uit eigenaren met een akita. Daarnaast een paar shiba's en een shikoku geholpen. Ik heb ook al op meerdere akita dagen gestaan, lezing gegeven in de japanse tuin en vele wandelingen bijgewoond. Je kan wel zeggen dat ik ondertussen aardig wat van ze weet.

 

7 Feiten over de Akita:

  1. De Akita is van oorsprong een Japans ras, die gefokt werd voor de jacht op beren, wilde zwijnen en ander groot wild. De geschiedenis van de Akita begint 4000 jaar geleden.
  2. Tijdens de burgeroorlogen werden ze gebruikt als waakhonden. Daarnaast werden ze vaste metgezellen van de Samoerai en werden ze later gebruikt als vechthonden om de krijgerslust van de Samoerai te stimuleren. Toen hondengevechten niet meer mocht kwam de invoering van hondenbelasting , er werden ontelbaar veel honden afgeslacht. Ook woedde er de epidemie hondsdolheid die veel slachtoffers kent. De Akita is zelfs bijna uitgestorven geweest . Tijdens de 2de wereld oorlog werd het vlees gegeten en werden de vachten gebruikt voor warmte. Het ras kent een moeilijke tijd , maar ook met mensen die zich inzetten in het ras om het te behouden. (dit is even een korte geschiedenis, er is nog wat meer over te lezen/vertellen).
  3. Amerikaanse Soldaten hebben het ras meegenomen naar Amerika en zijn hier verder mee gaan fokken, Zo ontstond de Great Japanese dog , nu bekend als de Amerikaanse Akita. Maar de eerste akita ( en daarna de 2de )die ooit te zien was in Amerika was van de schrijfster Helen keller.
  4. De Japanse Akita van vandaag de dag is alleen erkend in de kleuren roodgeel, sesam, brindle en wit. Alle kleuren behalve wit moeten het Urajiro patroon hebben.
  5. Er bestaan ook langharige akita’s , ze zijn niet erkend en worden nog niet toegelaten voor fok of show. Maar ze zijn wel super schattig.
  6. Ondanks dat deze honden vaak te zien zijn met een krulstaart. Kunnen ze ook echt de krul uit hun staart halen en de staart laten afhangen. Dit zie je bijvoorbeeld als ze ontspannen liggen.
  7. Ze hebben in verhouding met rest van hun lichaam , hele lieve , schattige kleine oortjes. Ze hebben een dubbele vacht en kunnen heel, heel veel haar verliezen in de rui.

Bonus:  De film Hachi: A dog’s Tale die in 2009 is uitgebracht is de nieuwe verfilming op het verhaal van Hachiko( het verhaal is 2x verfilmd) De hond die bleef wachten op zijn baas op het station. Het verhaal is waargebeurd er zijn 2 standbeelden te vinden van Hachiko in Japan en zijn vacht is bewaard gebleven en terug te zien in het museum van Tokio. Ook is er een monument voor hachiko naast de grafsteen van zijn eigenaar geplaatst.  In 1934werd het standbeeld van hachiko op het treinstation geplaatst. Tijdens de 2de wereld oorlog werd dit standbeeld omgesmolten en gebruikt voor de oorlog industrie. Later hebben ze dit standbeeld weer in eren terug gebracht. Elk jaar op 8 maart is er een ceremonie te herdenking van Hachiko bij het station Shibuya.

Wist je dat:  De pup in de film Hachi a dog’s tale eigenlijk een Shiba is en geen Akita.


Lees je goed in over de Akita:

Ik hoop dat ik jullie weer wat wijzer heb kunnen maken over het ras : Akita. Lees je goed in of een ras bij je past en ga niet af op wat je ziet in een film. In een film wordt alles mooi gemaakt en vaak meerdere honden gebruikt. Daarnaast is dat verhaal van 1 hond , je kan dus bedenken dat ze lang niet allemaal zo zijn. Een ras moet vanwege karakter bij je passen , niet alleen vanwege uiterlijk. Je hebt ze gemiddeld 10 tot 15 jaar in je leven bij je. Er zit iets moois aan de Akita, maar zeker ook een behoorlijk karakter. Ze stonden niet voor niks op de lijst met hoog risico honden als die ooit echt ingevoerd zou worden. Vergis je niet, maar laat je ook niet blind maken door die lijst.  Het is een geweldig ras mits het bij je past, maar dat spreekt eigenlijk voor elk ras.

Mocht je nou op de hoogte willen blijven over de akita en over andere gedrags tips. Wordt dan lid van facebookpagina (1) Hond in Evenwicht | Facebook of volg ons op instagram Hond in Evenwicht (@hondinevenwicht) • Instagram-foto's en -video's

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht