Ga terug

Mag jouw hond nee zeggen?

Mag jouw hond aangeven wanneer hij iets niet wil?

Ik hoor nog met regelmaat van klanten of mensen die zich aanmelden voor introductiegesprek; 'maar ik moet hem toch gewoon kunnen aaien', 'ik moet toch gewoon zijn bak voer kunnen pakken' of 'hij moet toch gewoon normaal doen tegen de andere hond in huis'. We vinden het maar normaal dat de hond altijd geaaid wilt worden, ook als hij bijvoorbeeld slaapt en we vinden het heel erg als hij gromt of hapt. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze het vertrouwen kwijt zijn geraakt in hun hond. Eigenlijk alleen omdat hij keer 'nee' of 'laat me met rust' zegt. Je hond heeft waarschijnlijk daarvoor ook al zo vaak aangegeven door weg te lopen of je hand te ontwijken. Zijn kop weg te draaien en dan alleen zijn rug tonen. Hij gaf met subtiele signalen al aan dat hij het niet prettig vond, maar die signalen worden vaak gemist. Tot ze grommen of happen, dan zijn we geschrokken. Dit is ook logisch, maar er wordt nog te vaak gezegd dat het uit het niets kwam. ;Ik wou hem alleen maar welterusten zeggen voor wij naar bed gingen'. Goed bedoeld, ik snap het ook allemaal wel, maar hij lag wel te slapen. Hij kan geschrokken zijn van je aanraking. Hoeveel mensen delen niet gelijk een klap uit als ze schrikken?

Contact met andere honden:

Dan het contact met andere honden, want ze moeten toch altijd maar vriendelijk zijn naar andere honden toe. Hoe vaak krijgt de hond die een keer gromt naar een andere hond niet gelijk een correctie van zijn baas? 'Je gaat toch niet grommen, wat is dat nou?' wordt er vaak nog gezegd. Maar hoe geeft hij dan aan dat hij er niet op zit te wachten? Het is voor jouw hond gewoon een communicatie middel en waarom verwachten wij van onze honden dat ze altijd sociaal naar iedereen moeten zijn. Wij, mensen, zijn dat zelf toch ook niet? Ik geef eerlijk toe; ik heb dit in verleden ook wel eens gedaan. Vooral de reactie 'wat doe jij nou? Je hebt nog nooit naar een andere hond gegromd' heb ik echt wel een keer gezegd. Er zit een behoorlijke taboe bij ons mensen wanneer een hond een keer gromt, want dat kan echt niet. Waarschijnlijk als je hond los was geweest, had hij gewoon met een bocht om de andere hond heen gelopen en op die manier aangegeven dat hij er geen zin in had. Aan de lijn kan hij dit niet altijd doen en doet hij het op een andere manier. Dat mag hij gewoon doen. Dat is zijn recht en toch hebben wij mensen hier zoveel moeite mee.

We vragen best veel van onze honden:

Weet je dat we stiekem best veel van onze honden vragen? Met ons in huis leven is nog niet altijd makkelijk. Je hebt regels in huis zoals niet zomaar eten van het aanrecht of uit de prullenbak pakken. Je hond mag misschien niet op de bank of wel. Je hond moet vriendelijk zijn tegen iedereen, maar wel waken wanneer het nodig is. Op straat moet hij zich netjes gedragen en eigenlijk gewoon rustig mee lopen. Dus wij doen bij een jonge hond, die gewend is om gewoon lekker vrij in huis en in tuin te lopen, ineens een halsband en een riem aan en zeggen dat ze met ons mee moeten lopen. Het liefst netjes naast ons lopend en of hij mag spelen met andere honden of dat hij ze maar moet negeren.

Ze moeten zich maar normaal gedragen?

We leren onze honden commando’s die ze moeten volgen en we willen dat ze zich normaal gedragen door niet te reageren op fietsers, auto’s, enzovoort. Ze moeten buiten plassen en poepen. In huis blijven ze wel eens alleen achter want ze kunnen niet altijd mee. Ze mogen ook geen mening hebben en moeten eigenlijk maar alles accepteren wat wij van ze willen als baas zijnde. Je bent per slot van rekening toch hun baas. Hij moet voor jou willen werken, niet voor het koekje. Jij moet hem kunnen aaien, zijn bak eten af kunnen pakken, enzovoorts, enzovoorts. Als de hond dan een keer nee zegt, ben je als baas geschrokken of word je boos en corrigeer je hem nog harder. Soms moet hij zelfs weg of zelfs erger, euthanasie. Gaan we niet allemaal een beetje te ver? Vergissen wij ons er niet in dat honden geen robots zijn? Ga je hem echt gelijk herplaatsen als hij een keer naar je heeft gehapt of ga je met iemand samenwerken die je kan uitleggen waarom hij dit doet en hoe je hiermee om kan gaan? Mag jouw hond een stem, een mening hebben?

Stof tot nadenken. Kom jij in zo’n situatie met jouw hond, want dat overkomt ons allemaal. Maar neem alsjeblieft eerst contact op met een trainer of gedragstherapeut voor je kiest voor herplaatsen of erger. Probeer te denken in oplossingen. Er is niks mis mee om hulp in te schakelen als het even niet meer gaat.

Wil je een keer iemand hebben om hierover te praten? Plan dan een (gratis) gesprek met mij in en we kijken samen naar de dingen waar jij tegenaan loopt: Kennismakingsgesprek.

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht