Ga terug

Mijn hond is te enthousiast naar visite, ik schaam me kapot.

Op het moment dat ik aanbel, hoor ik het geblaf van de hond al. Ik weet in ieder geval dat ik goed zit. De deur wordt opengedaan en ik word enthousiast begroet door de hond des huizes. Hij blaft naar me, springt op en komt even goed snuffelen wie ik wel niet ben. Als we eindelijk zitten en de rust weer wat terugkomt, vertelt mevrouw dat ze zich kapot schaamt voor het gedrag van haar hond. Mensen zullen wel denken dat hij niet goed is opgevoed, maar het is echt een lieve hond; alleen gaat dit altijd gewoon wat minder.

Je hond is al nerveus voor de visite er is.

Het is een visuele cirkel, en je hond weet allang wanneer er visite komt. Vaak omdat we bepaalde handelingen van tevoren uitvoeren. Het hele huis schoonmaken, bijvoorbeeld, is iets wat veel mensen doen als er visite over de vloer komt, om vervolgens te zeggen: "Let niet op de troep." Nu hoop ik dat je je huis vaker schoonmaakt, maar als er visite komt, is er vaak toch een andere sfeer bij jou. Je gedraagt je namelijk anders wanneer de visite binnenkomt. Daarbij zie je natuurlijk wel verschil in hoe dichtbij deze familie je staat.

De deurbel is ook een teken dat er mensen zullen aankomen. Je hond koppelt dit geluid aan het bezoek.

Kan het zijn dat jouw hond de visite toch spannend vindt?

Gek zal je misschien denken, als ik je vertel dat jouw enthousiaste opspringende hond de visite ook gewoon spannend kan vinden. Je zal misschien niet zeggen, want hij is zo blij om ze te zien denk je misschien maar dat is gelijk het ding aan adrenaline. Ieder mens, hond of eigenlijk individu reageert anders op dingen die hij spannend vindt en hoe je reageert heb je vaak zelf niet in de hand. Dit doet jouw lichaam de reactie op de adrenaline die door je lijf heen stroomt.  Als ik naar mezelf kijk en even terug denk aan het verleden weet ik precies hoe ik reageer met adrenaline in me lijf. Ik wordt druk, hyper, ga veel praten en herhaal mezelf 100 keer. Dit deed ik na een auto ongeluk, aangereden worden op de fiets, bijtincident op werk enzovoort. Herken jij dit misschien ook van jezelf en herken jij dit nu misschien in jouw hond?

De deurbel gaat, adrenaline stijgt, visite komt binnen en jij wilt druk en hyper vertellen wat er is. Als deze adrenaline gezakt is , dan wordt jij ook weer rustiger. Dit geldt ook voor je hond.

Je hond moet leren wat hij moet doen?

Je hond moet leren wat hij in deze situatie moet doen, hoe we voor kunnen zorgen dat die adrenaline laag blijft en ander alternatief geven om zijn adrenaline op te reageren. Sommige honden zie je met een knuffel rond sjouwen in plaats van opspringen.

Je gaat eigenlijk al aan de slag met geluid van de deurbel, het makkelijkste is een nieuw geluid introduceren. Je kan dit nieuwe geluid koppelen aan feit dat hij even op zijn plaats mag liggen bijvoorbeeld in de bench en je kan hem zelfs nog even iets te kauwen geven mocht later toch de adrenaline wat stijgen. Dan geef je hem iets om mee bezig te zijn in plaats van dat hij zelf moet gaan ontdekken wat hij moet doen. Verder is belangrijk dat de visite minder spannend wordt. Voor ons mensen is het normaal dat er visite over de vloer komt, voor een hond is dit helemaal niet normaal en zal hij moeten leren hiermee om te gaan. Dit train je niet door je hond alleen op zijn plaats te houden, maar daarna ook bij de situatie betrekken en je hond leren welk gedrag je wel liever hebt. Bijvoorbeeld rustig naar de visite toe te lopen even snuffelen. Daarna loop je weer even weg van de visite, hier wordt de hond voor beloond. Het snuffelen kan even herhaalt worden . De hond wordt beloond op gedrag wat wij willen zien rust en de keuze om weer weg te gaan uit de situatie. Daarna kan je hond er rustig bij komen liggen. Vindt hij dit lastig kan je er voor kiezen pauzes in te lassen op zijn veilige plek.

Vind jouw hond de visite lastig en wil jij hier hulp in, meld je dan aan voor gratis kennismakingsgesprek:

Neem hier direct contact op met Hond in Evenwicht

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht