Socialiseren

Mensen vertellen mij ik heb een uitzondering . Ik heb een Amerikaanse Akita van bijna 6 jaar. Die 24/7 losloopt en sociaal is naar andere honden. Mensen vertellen mij dan , ja maar jij hebt een uitzondering.
Matsu is opgegroeid in een nestje van 9, in een huishouden met moeder en nog een andere hond. Fokker zelf had Matsu al eens een keer mee naar strand genomen als socialisatie. Met bijna 9 weken oud heb ik Matsu in huis gehaald. Ik studeerde Paravetrinair aan Prinsentuin collega in Breda, Ik was stagiaire/ vrijwilliger op dierenasiel in Tilburg en Matsu was mijn eerste eigen hond. Hiervoor honden met me ouders gehad, maar deze mocht ik helemaal zelf opvoeden.
Mensen vragen mij wel eens wat mijn keuze is geworden op dit ras, dat leg ik graag een andere keer uit. Maar ik vertel wel graag hoe ik Matsu heb laten opgroeien tot volwassenhond.

Als studente paravetrinair mag je je hond meenemen naar school. Lessen EHBO dier is het meest leerzaam op levende dieren. Dus iedereen die in mijn klas wou nam zijn hond gezellig mee. Matsu is dus voor een deel ook opgegroeid in mijn klaslokaal. Ik bedoel hoe leuk is het om je hond mee te nemen naar school. Om op school te komen ging ik elke dag met de bus de eerste keer dat ik Matsu mee nam ben ik weggebracht door me moeder i.v.m. teveel prikkels anders in 1 keer. Het auto rijden kende hij ondertussen, later is Matsu mee geweest in de bus. Schoolbussen kunnen soms erg druk zijn, ook als zijn dit gewone stadsbussen de tijden voor school zitten ze erg vol. Op school aangekomen is hij natuurlijk omringd door duizenden leerlingen en zeg nou zelf wie wilt er niet zo lieve pup aaien. Het socialiseren met mensen ging daardoor redelijk vanzelf, me klasgenoten waren weg van hem en eigenlijk overal waar ik kwam waren mensen gek van hem.

Nou kunnen mensen denken , is dit niet teveel prikkels voor je hond. Dat klopt voor veel honden zouden dit teveel prikkels zijn. Matsu was echter een pup die zich totaal niet druk maakte en heerlijk overal kon slapen. Puppy’s zijn net als kinderen en hebben genoeg slaap nodig, dit hoefde ik niet eens te regelen voor Matsu en deed dit heerlijk uit zich zelf.

Buiten mijn saaie klassen had ik gelukkig ook pauzes tussendoor. Op prinsentuin college is een speciaal hondenuitlaat veldje aangelegd omheind om de honden lekker te laten spelen. Dus naast de 20 andere klasgenoten honden, waren er op het veld vaak meerdere honden om mee te spelen.
Dus dan heb je al een lijst met socialiseren met mensen, honden en zelfs de bus.

Naast dat ik zelf studente was leek het me goed om op puppycursus te gaan met Matsu. Hier een hoop geleerd waarvan ik misschien niet zou denken om aan me hond te Leren. Af en blijf was zijn sterkste punt , want ach een akita die lekker mag liggen en van de omgeving mag genieten is natuurlijk helemaal gelukkig. Later hier ook nog pubercursus gevolgd, maar daar vertel ik een andere keer over.

Goed terug naar mijn opleiding, als paravetrinair of nou ja bij elke opleiding moet je stage lopen. In de eerste 2 jaren loop je stage bij dierverzorgende praktijken omdat het belangrijk is om ook de basis te kennen van het dieren verzorgen. Na eerst een stage ergens anders gedaan te hebben kwam ik met mijn tweede stage periode uit op dierenasiel in Tilburg en hier heb ik ook nog mijn derde periode stage gelopen en daarna blijven hangen als vrijwilliger. Met nog steeds geen rijbewijs, maar wel met een ov gratis reizen pakte ik de trein naar Tilburg. Dit betekent dat ook Matsu de trein pakte naar Tilburg. Matsu ging vaak mee als extra socialisatie en omdat ik hem graag overal bij had. Ondanks dat ik hem nooit bench training heb aangeleerd, weet hij wel hoe het is om in zo’n hok te liggen. Hij is heel rustig en maakt zich totaal niet druk om. Naast honden op het dierenasiel, hadden we natuurlijk ook katten op het asiel. Onder andere ook een huiskat die gewoon losliep, waar ik Matsu mooi aan kon laten wennen.
Dus dan heb je:

  • Socialiseren met mensen
  • Socialiseren met andere honden
  • Socialiseren met openbaar vervoer
  • Socialiseren met katten
  • Socialiseren met hokken/ bench

Naast dit alles socialiseer je natuurlijk met de dingen in huis als een stofzuiger en alleen blijven. Ik woon net voor een polder dus tractoren die voorbij komen, autodrukte winkelcentrum. Kermissen en markten is Matsu ook overheen geweest . Mats is van nature een stabiele hond die zich niet zo snel ergens druk om maakt. Dus ik kon hem aan veel dingen blootstellen, kermissen is zeker geen aanrader voor elke hond. Ik kon met Matsu in principe ook alles in 1 keer doen, maar hou er rekening mee als je hond het te spannend vindt. Neem een stap terug , laat hem rustig ergens naar kijken dwing hem niet om gewoon mee te sleuren. Gooi hem niet n het diepe , maar begeleid dit stap voor stap.
Het allerbelangrijkste is ook socialiseren stopt niet op 1 jarige leeftijd. Socialiseren en dingen aanleren doe je een hond zijn hele leven. Wij mensen leren ook onze hele leven dingen bij.

Socialiseren van je hond met andere honden, werkt het beste als de pup socialiseert met volwassen honden. Dit om de hondentaal te leren, pups onderling moeten die allemaal leren. Daarnaast ben ik een voorstander van dat dit los gebeurd. Zeker de eerste weken van je hond zijn leven, blijven ze goed bij je en durven ze niet zomaar op avontuur te gaan. Dit zijn de perfecte weken om je hond los te leren lopen. Socialiseren los gaat beter dan aan de riem, aan de riem kan er spanning zijn vanuit de eigenaar en een hond die angstiger is beseft dat hij niet weg kan. Dit kan duiden op minder leuk reageren naar je pup. Betekend niet dat je hond overal los moet gooien, maar op de plaatsen waar dit is aangegeven. Twijfel je toch of je hond bij je blijft , er zijn in Nederland en België genoeg omheinde losloopgebieden. Ik bedoel niet het uitlaatveldje bij u om de hoek, maar echt losloop bieden.

Dus mijn hond is misschien een uitzondering of goed gesocialiseerd en er zijn nog altijd mensen die dan zeggen ja maar de Amerikaanse Akita is makkelijk dan de Japanse Akita. Ik ben ervan overtuigd met een goede socialisatie of misschien een overdreven socialisatie kom je al een heel end. Socialiseer rustig aan 1 ding tegelijk en geef je pup voldoende slaap om het te kunnen verwerken.

Leren verband aan te leggen, dit is niet echt gebroken.

Extra socialisatie mee naar de dierentuin, niet noodzakelijk maar zeker leuk. Het zijn net kleine kinderen die je meeneemt om alle dieren te bekijken.

1 van de sporten die ik uitgeprobeerd heb met Matsu, 1 van de vele waar ik later nog keer over ga hebben.