Spelen met andere honden

Onze vermoeden eens loslaten voor wat echt telt.

Tijdje terug liep ik met een groepje Akita’s en hun eigenaren.  1 vraag die ze eigenlijk allemaal wel afvroegen is dat ze niet weten of hun hond nou echt aan spelen is of wilt spelen of dat hij alleen maar dominant wil zijn.  Ook vroegen ze zich af of ze hun hond niet te kort deden als hij niet kon spelen met andere honden. Ze konden namelijk niet los in het bos en liepen eigenlijk altijd aangelijnd mee aan de riem.

Het is een beetje ons mensen dat wij denken dat onze hond altijd maar moet spelen en omdat niet iedereen een tweede hond heeft dan ook maar met vreemde honden. Nog een voorbeeld ik geef puppyparty op de dierenartsenpraktijk en vertel ze als je wilt socialiseren dan met volwassen honden om de hondentaal te leren. Waarop de reactie kwam, maar er werd mij verteld dat hij juist niet met volwassenhonden moet spelen omdat hij dan nog al eens pijn op kan lopen.

Communicatie al volop

Er zit een verschil tussen spelen en omgaan met andere honden. Op het moment dat jij een hond in de verte aan ziet komen , vindt er al volop communicatie tussen die 2 honden plaats.  Betekent niet dat als ze dichterbij komen altijd gelijk gaan spelen, soms besnuffelen ze elkaar nog even en lopen dan gewoon door.

We moeten een beetje het idee loslaten dat als we onze hond sociaal willen maken met andere honden hij automatisch met elke hond maar moet spelen.  Sterker nog heel vaak gaat het niet goed in spel samen omdat 2 rassen heel verschillend spelen. Het enigste wanneer het goed kan gaan is als jou hond op jonge leeftijd gesocialiseerd is met andere rassen, dat hij de dialect van het andere ras een beetje begrepen heeft. Dan kunnen ze best in spel eens uitproberen of het werkt en als dat spel dan ook nog wel wat op elkaar lijkt lukt het wel.

Je kent de situatie wel je hond ziet een andere hond en gaat erbij liggen en wat je ook probeert je krijgt hem eigenlijk niet mee of je hond is aan het spelen met een andere hond en als je roept lijkt het net of hij doof is. Je hond is op dat moment druk bezig met zijn communicatie naar de andere hond. Als je een pup hebt die net bij een volwassenhond staat dan hoort hij je echt wel, maar op dat moment heeft die volwassenhond nog even iets meer zijn aandacht. 

Toch spelen

Het echte spelen is leuk zeker wel, maar het moet wel echt spelen zijn en beide partijen moeten het nog steeds net zo leuk vinden.  Als de hond achter je gaat schuilen en jij stapt wel zo van het is goed ga maar spelen, laat je je hond eigenlijk in de steek op moment dat hij bang is en betekent dit alleen maar dat hij de volgende keer wegrent in plaats van naar jou toe komt. Terwijl als je er even bij gaat zitten als bescherming en laat zien dat de andere hond niet eng is, dit vaak wel meer tot ontspanning kan leiden en gebeurd dit niet dan loop je gewoon met je hond weg want dan wilt hij niet spelen.

Op moment dat jij juist de eigenaar van de opdringerig hond ben en je ziet dat de andere hond echt niet wilt roep je ook je hond bij je.  Ook al doet jou hond niks en ook al wil hij alleen maar spelen, de andere partij wil dat niet. Dan is het een kleine moeite om verder te lopen op zoek naar 1 die dat wel wilt.

Als jij nou een hond hebt die helemaal geen zin hebt om te spelen is dit ook prima. Je hond is net zo gelukkig met jou en de wandelingen , dan als hij speelt met andere honden. Er zijn rassen en de Akita valt daar ook onder , die liever op zich zelf zijn . De eigen roedel vinden ze vaak nog wel prima , maar voor hun hoeft het spelen met andere honden niet perse (scheelt wel weer per individu).

 Kijk eens goed naar je hond

Dus laat het idee los dat je hond perse moet spelen met andere honden, kijk eens na bij je zelf jij vindt ook niet iedereen aardig .  Tegen sommige mensen zeg je niet meer dan gedag, waarom zou je hond wel moeten. Op moment dat je hond wel leuk vindt om te spelen, zoek dan honden waarmee hij leuk kan spelen. Die het zelf net zo leuk vinden en die qua spel op het zelfde niveau zitten. Desnoods heb je een groepje van 5,6 honden waarvan je weet daar gaat altijd goed mee en hij hoeft niet met meer te spelen.  Is je hond geen speler met andere honden, dwing hem dan ook niet. Ga kijken wat hij wel leuk vindt , misschien wel lekker rustig snuffelen of alleen maar spel met de baas.