Spelen

Hondentaal

Elke hond die wij kennen spreekt de hondentaal, maar in de hondentaal spreken we ook van dialecten. Zo heb je in Nederland de Nederlandse taal, maar heb je mensen in de provincie Friesland die fries spreken en de mensen in de provincie Brabant die Brabants spreken. Al deze dialecten maakt het moeilijk om elkaar soms te verstaan en dit geldt dus ook voor honden.

Honden communiceren door lichaamshouding en lichaamshouding is ook heel belangrijk is spel. De dialecten bij honden bestaan daarom bijvoorbeeld uit:

  • De oren: hangoren of staande oren.
  • De staart: krulstaart of juist strak tegen lichaam of altijd recht opstaand.

 

Pup moet de taal nog leren

Het is daarom heel belangrijk dat als je een pup hebt kennis te laten maken met andere rassen. Zijn eigen taal kent hij wel, hij is tenslotte opgegroeid bij zijn ouders met broers of zussen. Het kennis laten maken aan verschillende rassen helpt je hond om de dialecten wat beter te begrijpen. Zodat spelen met elkaar zeker op latere leeftijd makkelijker gaat.

Wat wel leuk is om een keer te doen is mee te gaan naar een groepswandeling van je eigen ras. Zo zie je namelijk honden die allemaal op hetzelfde niveau spelen en elkaar begrijpen.
Zo heb je zelfs de rassen die misschien niet goed overweg kunnen met andere honden. Wel bij hun eigen ras weinig nodig om dat duidelijk te maken. Ze begrijpen elkaar vaak allemaal beter.

Samen Spelen baas en hond.

Samen spelen met je hond is leuk. Het versterkt de band tussen baas en hond, en het leert de hond ook wanneer hij rustig aan moet doen. Sommige honden worden erg enthousiast in hun spel. Dan kan je even een time out inlassen en ze tot rust laten komen.

Er zijn heel wat spelletjes die je samen met je hond kan spelen. De dierenwinkels liggen er vol mee, toch ga ik jullie vertellen welke ik wel zou adviseren en welke niet.

Voorzichtig met pups

Als je een pup heb: wees erg voorzichtig met bal/apporteerspelletjes door het speeltje weg te gooien, voor je hond om te gaan halen. Is er een risico dat je hond met volle vaart op het speeltje afrent, bruut remt om het speeltje op te pakken en daarna in een korte scherpe bocht u kant weer op rent om het te brengen. Dit is niet zo goed voor het lichaam, zeker niet een opgroeiende lichaam. Daarnaast vergeten de honden die erg gefocust raken op een bal of tak om te socialiseren met andere honden. Dus probeer de bal, tak of frisbee de eerste maanden even uit te stellen.

Piepspeeltjes:

Een ander heel bekend speeltje, overal te koop in de winkels. Elk speeltje piept tegenwoordig wel. Het piepspeeltje is ook erg populair bij de hond en de meeste houden ervan om mee te spelen. Wij als eigenaren worden er vaak wel even gek van om heel de tijd het gepiep te horen, maar de hond vindt erg leuk. Toch ook bij dit speeltje adviseer ik om het niet te doen. Het piepen is een signaal dat pups ook afgeven aan de andere hond/ volwassen hond als ze het spelen te ruw aan toe vinden gaan. Op moment dat je hond leert om met een speeltje te spelen wordt de hond alleen maar enthousiaster als hij het gepiep hoort. Daarnaast is het de laatste kreet die een prooi geeft op het moment van sterfte. Kijk maar eens goed naar je hond met een piepspeeltje. Meestal bijten ze er harder in en gaan ze ermee schudden (prooi doodbijten). Ze worden er dus erg enthousiast van en kan daardoor gevaarlijk worden bij pups.

Tip: koop een piepspeeltje en prik het piepgedeelte kapot, dan is nog steeds een leuk speeltje.
Er zijn honden die met een piepspeeltje spelen of hebben gespeeld en toch hier geen last van hebben. Dat is alleen maar fijn , maar toch adviseren in liever niet te doen.

Dan welke spelletjes wel:

trekspelletjes met voorkeur een fleecetouw. Bij de flostouwen in de dierenwinkel raken die draadjes vaak los. De fleecetouwen wordt minder van gegeten en vaak erg stevig. Trekspelletjes zijn leuke spelletjes om samen te doen, Let op dat je hond niet te enthousiast wordt en misgrijpt ij het touw . Je hebt ook specialere lange touwen als je wel een hond hebt die graag overpakt.

Hersenwerk spelletjes:

Hersenwerk is voor honden erg goed om te doen. Het is een beetje de denksport voor ons mensen. Hersenwerk spelletjes is op een creatieve manier bezig zijn met de hond. De hond op zijn eigen manier bij het lekkers komen, wel met eventueel een stappenplan om het te laten zien hoe het kan.

1 op 1 spelen met soortgenoot

Spelen 1 op 1 met een andere hond. Nadat je in deel 1 al hebt geleerd dat je hond met verschillende rassen moet laten spelen, gaan we nu verder hebben over het spel.
Er is niks leukers dan je hond mee te nemen naar het bos en nadat hij een paar vriendjes heeft ontmoet met wel of niet spelen. Hij tevreden mee naar huis gaat en verder gaat slapen.

Als je hond al van jongs af aan leert met andere honden om te gaan, zal je hond leren om bij het zien van een andere hond. Zich netjes voor te stellen (begroeten) en dan aan de andere hond vragen of hij wel of niet mee wilt spelen.
Er zijn een aantal dingen waaraan je kunt zien of het nog spel is of dat het speelmoment over is.

Een van die dingen is rolwisseling: als beide honden omste beurt achter elkaar aanrennen of omstebeurt tegen elkaar opspringen. De ene hond eerst onder ligt en daarna de andere. Dan is er zeker sprake van spel. Dit is een manier op het spel leuk en ontspannen te houden.

Pauzes

Pauzes tijden het spel, de momenten dat ze even gaan liggen of kort even wat anders gaan doen houdt de spanning laag.
Als er geen korte pauzes zijn en de honden of 1 van de 2 maar blijft doorgaan. Dan is er geen kans om even bij te komen en is het verstandig om als eigenaar even een pauze in te lassen.

Kijk ook eens goed naar de bewegingen, zijn deze ontspannen en beweegt het lichaam losjes of zie je toch ergens strakke lijnen. Gezichtsuitdrukking verstarren of de ene toch fanatieker wordt.

Voorbeelden van houdingen van spel: is de spelboog die aangeeft aan de andere om het spel te starten, een brede ontspannen kwispel, ontspannen gezichten en de tongen hangen losjes uit de mond. Mooie soepele bewegingen. Als 1 hond aangeeft dat het te hard aan toe gaat en dit aangeeft met een harde piep, moet de andere hond ook echt even stoppen. Wordt hierop feller gereageerd moet de baas hierop ingrijpen.
Blijf als begeleider dus altijd kijken naar de hond en denk niet ze lossen het vanzelf op. Door de verschillende verhoudingen, verschillende rassen en verschillende opvoedingen is dat meestal niet eerlijk en kan het uit de hand lopen.

LET OP:
Honden kunnen elkaar, door bepaalde gedragingen uitnodigen tot spel. Soms kunnen honden dat ook op een minder uitnodigde manier uitdagen tot spel. Dwingen tot spel. Het dwingen is bedoeld om de andere aan te zetten mee te spelen. Zo kunnen ze heel de tijd met hun neus tegen de andere aanduwen of met hun poot de andere opzij te duwen om zo reactie uit te lokken. De andere hond hoeft niet altijd hiervan gediend te zijn en kan dus ook “nee” zeggen op de uitdaging van de andere hond. Vaak is het verstandig om de dwingende hond (als je ziet dat de andere niet wilt) even afleiden en misschien mee nemen om verder te lopen.

Verschillende manieren van spelen

Er zijn verschillende manieren waarop honden onderling spelen.

Zo heb je honden die hun hele lichaam gebruiken met spel, dan ontstaat er een stoeipartij en voor mensen kan dit er soms heftig uit zien. Let goed op dat de rollen nog gewisseld worden en dat je ziet dat het nog ontspannen gaat.

Dan heb je honden die elkaar liever zo min mogelijk aanraken , deze honden spelen meer op het manier van elkaar najagen. De een rent voorop de andere rent er achteraan. Let ook hierbij op dat de rollen worden omgedraaid zodat voor beide honden leuk blijft.

Er zijn ook honden die het gewoon al goed vinden om samen te lopen en samen te snuffelen bij dezelfde boom. Deze honden reageren meestal niet op uitnodigingen tot spel.

Groepen

Dan heb je nog de eigenaren met meer als 1 hond in huis. Dit noemen we de roedels die goed op elkaar ingespeeld zijn en goed met elkaar kunnen spelen. Vaak laten deze honden andere gedrag zien in een groep dan als je ze alleen mee zou nemen.
Zeker in ontmoeten en begroeten van andere honden heeft het zeker wel invloed op de hond als hij in een groep is of niet. Wat je vaak ziet is dat de hele groep tegelijk afloopt op de andere hond. Voor de groep geeft dat een hoop zekerheid, voor de hond die benaderd wordt is zoiets heel intimiderend. Dit kan dus al gebeuren vanaf 2 honden.

Inschatten

Wanneer een hond een groep benaderd zich laat snuffelen en vervolgens gaat iedereen weer zijn eigen gang dan is er niks aan de hand. Soms wordt er 1 op 1 zelfs nog wel gespeeld. Maar wanneer er 4 honden om je heen staan en tegelijkertijd snuffelen en je dus geen kant uit kan als hond, dan vindt je het vaak toch niet zo leuk. Ook in spel als de hele groep achter je aanrent is het geen leuk spel meer, dan wordt je opgejaagd en voel je je zeker bedreigd.

Schoolplein

Je kan het een beetje vergelijken met het schoolplein, 1 groep die op jou afloopt terwijl jij daar alleen staat is best intimiderend. Mag je je aansluiten bij de groep dan is het leuk. Maar wordt je gepest vindt je dit ook niet leuk.

Probeer als je zelf eigenaar ben van de groep te kijken of je je hond 1 voor 1 kan laten begroeten, hou de andere even bij je en als ze gesnuffeld hebben gewoon weer doorlopen. Gaat er dan toch 1 spelen, zorg dan dat het er bij 1 blijft en niet dat de rest mee wilt doen.
Wordt er echt opgejaagd grijp dan in als eigenaar en probeer verder te lopen met je honden.