Sporten met de hond

1 van de leukste dinge om samen met je hond te gaan doen is sporten. Al onze honden zijn gefokt met een oorsprong om ons vroeger in de maatschappij te helpen. Hoewel de meeste honden hun functies niet meer hoeft uit te voeren zit het er nog wel in gefokt. Zo heb je honden die vee moesten drijven om de boer te helpen het vee van de ene wei naar de andere te verplaatsen. Zo heb je honden die gefokt zijn om het huis en de familie te bewaken voor inbrekers. Honden die ons hielpen met goederen te verslepen net als paarden vroeger. Honden die ons hielpen aan ons eten te komen door ergens op te jagen.

Al deze dingen zitten nog steeds gefokt in onze honden, misschien is niet bij elke hond meer zo sterk aanwezig. Maar de meeste honden vinden het nog erg leuk en zijn er zeker ook nog zo goed in.
Zo’n 50 procent van onze honden deze dag is te dik. Sporten zorgt voor mooie slanke en sportieve hondenlijven. Zorgt voor sterke spieren en sterke hart. Net als dat sporten voor mensen goed is, is dat voor honden ook. Je kan zoveel meer doen dan alleen de uitlaatrondjes.
Naast dat sporten goed is voor iedereen is het ook een leuke manier om bezig te zijn met je hond, het versterkt de band die je hebt tussen jou en je hond en het voorkomt veel gedragsproblemen als slopen omdat de hond zijn energie lekker kwijt kan in de sport.

Een klein voorbeeldje van sporten:

Waterwerk: Newfoundlanders is een ras wat geboren wordt met zwemvliezen tussen de tenen. Dit ras vindt zwemmen heerlijk en ze hebben daar een sport aan toegevoegd waterwerk (reddingswerk) . Iedereen kent de reddingsbrigade wel die drenkelingen uit het water helpt. Met waterwerk leert je hond hoe hij kan helpen. De hond leert mensen te reden uit het water of boten te halen uit het water. Hoewel deze sport heel geschikt is voor newfoundlanders. Vinden heel veel honden het heerlijk om te zwemmen. Daarom worden op steeds meer verenigingen alle rassen toegelaten.

Renbaan: De windhonden die gefokt zijn om kilometerslang achter een prooi aan te rennen in de woestijn. Zitten in Nederland vaak vast aan de riem omdat hun jachtinstinct erg hoog is en met hun snelheid kunnen ze makkelijk dat konijntje of dat hert volgen en pakken. Om die honden toch te geven wat ze willen. Zijn er speciaal renbanen (net als wat je voor paarden ook hebt). Waaruit ze vanuit een starthok de baan over rennen achter een prooi aan. Deze rassen zijn helemaal gelukkig als ze kunnen rennen en gaan harder dan elk ander ras.

Sledesport: dan hebben we de sledehonden die gefokt zijn om met hun baas lange afstanden af te leggen. De baas stond voor op de slee er zo was er transport door de sneeuw. In Nederland is er een variant met wieltjes eronder. Ook deze honden doen het liefst niks anders dan rennen, maar ook hun werden vroeger gebruikt voor de jacht en kunnen niet altijd los. Deze honden genieten daadwerkelijk van het trekken.

Vee drijven: we hebben veel rassen die gefokt zijn om vee te drijven, denk bijvoorbeeld maar aan de bordercollie gefokt om schapen te drijven. Veel mensen vinden het ook leuk om deze rassen in huis te hebben zonder een eigen boerderij te hebben. Toch kunnen eigenaren ook met deze hond de sport drijven doen bij verenigingen.

Zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan want we hebben ontzettend veel sporten om te doen, voor dat mag je verder kijken op de facebookpagina sportief met je hond.

Meer informatie nodig?

Neem direct contact met ons op

Contact formulier