Voerbeloningen

 

Wij mensen trainen onze honden vaak met beloningen , heel logisch natuurlijk . Je wilt je hond belonen voor iets wat hij goed heeft gedaan. Zodat hij het hopelijk vaker gaat uitvoeren. Het werkt het zelfde als bij ons mensen, wij willen ook een  beloning krijgen voor ons werk. Dat kan zijn in de vorm van een salaris van je baas, maar het kan ook zijn in de vorm van voldoening bij vrijwilligers werk.

Een van de meest bekende beloningen bij honden zijn voerbeloningen. De meeste mensen trainen met koekjes in hun trainingstasje (misschien een speeltjes ernaast, maar hoofdbeloning voer)

Ik vind werken met voer als beloning heel belangrijk, alleen moet het niet in de zin zijn van lokken. Lokken is het koekjes voor de hond houden en hem letterlijk begeleiden in het iets doen wat wij willen. Dit kan een simpele zit zijn, maar dit kan ook zijn om ergens overheen te lopen. Een hond die iets heel spannend vindt kan over zijn grenzen heen gaan als er een koekje voor zijn neus gehouden wordt. Vaak word in deze situaties geadviseerd op gebruik te maken van een lege hand, een stuurhand word dit ook wel eens genoemd. Dan kan je jouw hond toch begeleiden, maar beseft hij nog wel heel goed waar hij overheen loopt.

Ook heb je hierin nog andere vormen van trainen door bijvoorbeeld de trainingsmethode shaping te gebruiken. Hier ander keer mee over.

Veel honden vinden namelijk de waarde van een koekje zo belangrijk dat ze vergeten wat ze doen. Ook niet altijd handig met trainen, want ze zien niet eens waar ze lopen als er een koekje voor hun neus gehouden wordt.

Wij mensen zijn heel snel geneigd om honden maar te belonen om ze maar wat lekkers te geven. We geven ze een koekje als ze iets goed doen, maar ook als die zo lief kijkt of omdat wij honden zo leuk vinden. Hoe vaak kom je niet iemand op straat tegen die niet alleen vraagt of ze je hond mogen aaien maar ook of ze wat lekkers mogen geven. Het geeft ons mensen een goed gevoel als ze dat dan op eten. Alsof we dan laten zien zie je wel dat ik best leuk ben ( ook al ben je een vreemde voor die hond).

Voer kan je helpen in situaties die jouw hond spannend vindt. Ik heb wel eens tijdens mijn tijd in dierenasiel zo de vertrouwen weten te winnen van een hondje, waar ik daarna alles mee kon doen. Gewoon om zijn nieuwsgierigheid te wekken door een voertje naar hem te gooien elke keer als hij dichterbij durfde te komen. Nu zeg ik wel bewust erbij dat ik de voeding naar hem toe gooide en niet vroeg om het uit mijn handen op te eten.

Ik heb namelijk ook een keer de fout gemaakt om een hond die bang was voor vreemde mensen uit mijn hand te belonen. Ik had een staafje waar ik meerdere stukken vanaf kon scheuren en toen het koekje op was en ik mijn legen handen liet zien. Besefte de hond hoe dichtbij hij eigenlijk was en dat dit toch wel heel spannend was. Als ik gedacht had dat ik nu deze hond kon gaan aaien was het zeker mis gelopen. Deze hond stond met tanden ontbloot voor me omdat hij door mijn fout dichterbij stond dan hij eigenlijk wilden en wist op dat moment niet meer anders wat te doen. De situatie is goed afgelopen en ik heb hier enorm veel van geleerd.

In begin begreep ik niet heel goed wat er nou gebeurde, later ben ik meer gaan leren over gedrag en heb ik de hond door middel van voer over zijn grenzen laten gaan. Zo zie je maar weer honden doen ontzettend veel voor voeding. Het kan in veel gevallen helpen maar het kan ook wel eens verkeerd aflopen.

Honden kunnen ook over hun grens heen gaan met bijvoorbeeld dingen waar ze op moeten staan. Bij voorbeeld een balanskussen of op een brug, op iets hoog. Probeer je hond altijd de keuze te geven wat hij doet , probeer hem hierin te steunen als hij het toch wat spannend vindt. Haal het koekje pas uit je zak, als het moment daar is om te belonen. Super knap dat je dit voor mij hebt gedaan.

Dit alles verschilt natuurlijk met hoe sterk je hond op voeding reageert , maar ik neem aan dat dit voor zich spreekt.