Ga terug

De eerste ontmoeting tussen hond en baby!

Ze vinden elkaar niet automatisch leuk.

Een volwassenhond vindt niet automatisch elke pup leuk of is automatisch vriendelijk naar een jonge pup. Een volwassenhond zal niet automatisch niks doen bij jou pasgeboren baby.

Sommige mensen kijken mij heel verbaasd aan, als ik dit soort dingen uitleg. Ze gingen er inderdaad maar vanuit dat hun hond niks zou doen naar die nieuwe pup van hun zus of buurvrouw. Ook de verschillende adviezen die ik lees over de eerste begroeting bij kind en hond. Ach joh gewoon op de grond zetten, komt vanzelf goed. Laat ik het zo zeggen, als alles vanzelf goed zou komen zouden er geen bijtincidenten meer plaats vinden. Zou niemand meer een trainer nodig hebben, want alles gaat vanzelf goed.

Dan heb je nog de groep mensen die zeggen bij mijn hond gebeurd dit niet of mijn hond is niet zo en dat kan he, het kan helemaal goed gaan. Je kan je hond door en door kennen of hem al vaker in deze situaties hebben gehad, dat je zeker weet dat hij niks doet. Maar wees voorzichtig met mensen adviezen geven in bepaalden opzichten.

Waarom je de maxi-Cosi niet op de grond zet.

Gisterenavond las ik op Facebook een bericht van een vrouw die zwanger was, ongeveer over een week ging bevallen en vroeg zich toch even af hoe ze dit beste kon doen met de hond. Vanochtend was ik bij mijn eigen klant, die mijn hulp hadden gevraagd de hond voor te bereiden op de komst van hun 1ste kindje.  Juist het advies wat gisteren gegeven werd, leg ik vandaag uit waarom ik dat niet zou doen.(ik heb ook een reactie gegeven op het facebookbericht). Er waren meerdere mensen die het advies gaven om bij binnenkomst de Maxi-Cosi met baby erin op de grond te zetten, zodat de hond gelijk kan snuffelen. Laat ik voorop zeggen dat bij de mensen die dit advies gaven het goed is gegaan, niks is gebeurd dus ik snap dat ze dit uit eigen ervaring vertellen. Alleen toen ik het las, gingen mijn nekharen overeind staan.

Je zet je baby op de grond en je hond van 30 a 40 kg (dat was in dit geval) gaat even snuffelen. Zo’n grote kop, zo’n grote hond hangt boven jouw kindje. Het zal je verbazen hoeveel ouders dit ineens toch wel heel spannend vinden (moederinstinct) en als ze dit zien gebeuren, sturen ze toch de hond weg of corrigeren ze de hond en jou hond heeft gelijk een slechte ervaring met jullie kindje. De baby kan gaan huilen, hoe reageert je hond daar ineens op. De hond kan het spannend vinden en toch ineens gaan grommen, dat is toch wel spannend als hij er dan zo overheen hangt en zo zijn er vast nog wel meer scenario’s te bedenken. Nogmaals het kan goed gaan, maar ik adviseer toch om dit anders aan te pakken. Overigens zijstapje, als je een nieuwe kat of kitten in huis haalt zet je die ook niet zo met carrier op de grond en laat je je hond snuffelen. De kat kan geen kant op en kan dit erg spannend vinden en zo verloopt je eerste kennismaking in de soep.  Wees voorzichtig met je eerste ontmoeting het is overigens maar 1 keer, de eerste keer.

Bereidt je voor op de eerste kennismaking.

Wat adviseer ik wel bij kinderen, als eerste begroet eerst even zelf je hond zonder dat je de baby al gelijk vast hebt. Je hond is vaak mega enthousiast om je weer te zien, omdat je misschien naar ziekenhuis was of boven naar de slaapkamer om te bevallen. Kom daarna naar binnen met de baby op je armen, ga rustig zitten op een stoel of bank en laat de hond snuffelen op jou teken. Eerst aan de billetjes niet gelijk aan het gezichtje omdat ook dit vaak weer spannender is en je wilt als ouder zijnde ook voorkomen dat je je kind toch terug gaat trekken.  Neemt weer een slechte associatie met zich mee of dat je toch de hond weggaat sturen. Spreek van te voren af wie de baby naar binnen draagt en wie de hond begeleidt als de hond toch te druk gaat worden.  Je kan de eerste ontmoeting in scene zetten en helemaal oefenen, wil je toch hulp bij je hond voorbereiden op de komst van de baby, meld je dan aan voor de training baby op komst Baby op komst (hondinevenwicht.nl) en wacht daar niet meer tot je bijna gaat bevallen, maar begin op tijd. Dan is je zorgen maken op de hond, al één zorg minder.

 

Hond in Evenwicht
© Hond in Evenwicht